Ford Mustang Schetsen

De nieuwe Mustang: Het Ontwerp

Een interview met de man achter het ontwerp van de nieuwe Mustang, Kemal Curić. Uiteraard over het ontwerpen en ontwikkelen van de eerste Mustang die ook in Europa verkocht zal worden.

Dit interview met Bosnische ontwerper Kemal Curić is gehouden door Daniel Tomicic, de vertaling is door ons gedaan.

Curić begon pas een decenia geleden als ontwerper bij Ford Europa en heeft nu al het exterieur ontworpen van auto’s als de Vertrek, de Mk II Kuga, De 5-deurs en station Focus Mk III en de interieurs van de Iosis concept en de nieuwe Ka.

Interview

 Wat is je eerst herinnering van een Mustang?

Ford mustang schets

Bullit, de film met Steve McQueen, ik herinner me dat ik die keek met mijn vader. Voor mij waren Steve en de Mustang de ultieme “bad-asses” toen. Ik heb de Mustang voor het eerst gereden toen ik naar Amerika kwam. Het was in December en het sneeuwde, maar dat kon me niks schelen. Ik wilde al zo lang een Mustang rijden dan ik niet langer wilde wachten. Het was geweldig om die V8 te horen die eerste keer.

Voor wie is de Mustang ontworpen?

01-Ford-Mustang-Design-Sketch-by-Kemal-Curic-07-720x440De Mustang is een van de meest herkenbare en geliefde auto over de hele wereld en een van de enige Amerikaanse sportwagens die al bijna 50 jaar in productie is. Het is tijdloos, het maakt niet uit of je oud of jong, man of vrouw bent, hij is gemaakt voor iedereen die gelooft in vrijheid.

De Mustang heeft fans over de hele wereld verspreid, met ruim 5-en-een-half miljoen likes is de Mustang de meest populaire auto op facebook, waarvan 55% zelfs buiten de VS is.

Hoe vind je een icoon opnieuw uit?

02-Ford-Mustang-Exterior-Design-Elements-02-720x382Je hoeft het niet opnieuw uit te vinden, je moet zo dicht mogelijk bij de originele formule blijven en de ontwerp element op een moderne manier interpreteren. Er zijn kern elementen van het Mustang DNA, inclusief de fastback, drie-delige achterlampen, de ‘shark-bite’ voorkant en de gespierde achterkant die allemaal van deze nieuwe Mustang onmiskenbaar een Mustang maken.

We hebben wel ons best gedaan om andere kenmerken te veranderen, bijvorbeel, we hebben de hockey stick aan de zijkant verwijderd net zoals de plastic louvres.

We wilden dat deze auto authentic en echt aanvoelde, zo zijn de motorkap luchthapper functioneel, de diffuser is ook functioneel, samen met de spoiler op de achterkant zorgt die voor meer downforce.

Wat zijn kern elementen die elke Mustang moet hebben?

02-Ford-Mustang-Exterior-Design-Elements-01-720x311Goede proporties en stance, het ”shark-bite’ neusprofiel, het herkenbaar silhoutte (fastback) en de drie-delige achterlampen.

Wat is je favoriete hoek van de auto?

02-Ford-Mustang-Exterior-Design-Elements-03-720x353Ik vind de achterste 3/4 van de auto mooi, dat is waarschijnlijk het beeld van de auto die de meeste mensen te zien zullen kijken wanneer de auto langs rijdt.  Maar er zijn zo veel mooie hoeken om deze auto van te zien, de meer je er ziet, des te meer apprecieer je de dynamische lijnen en de agressieve voorkant.  De 2D beelden vertellen maar de helft, je moet de auto in het echt zien.

Zullen de Evos ontwerp elementen, na de Mustang worden geintegreerd in de rest van het modellen gamma. En wordt de Mustang dan niet gewoon een Mondeo Coupe daardoor?01-Ford-Mustang-Design-Sketch-by-Kemal-Curic-07-720x440

Ik denk niet dat dat gevaar er is – de nieuwe mustang is duidelijk een mustang, een combinatie van onze Mustang-styling en het Ford ontwerp DNA, inclusief de voren-leunende trapeze grille dat zijn intrede deed in de Mustang van de jaren 60.

De voor en achterkant zijn er gescluptuurd, met de lampen ver naar de buiten en erg uitgesproken achterlampen. 01-Ford-Mustang-Design-Sketch-by-Kemal-Curic-02-355x21601-Ford-Mustang-Design-Sketch-by-Kemal-Curic-03-355x216

De achterlampen zijn een erg belangrijk element bij elke Mustang, sinds de allereerste – geen enkele andere auto kan claimen zo een stijlkenmerk te hebben, 50 jaar lang.

 

In de nieuwe Mustang interpreteren we ze op een nieuwe manier, door indirecte LED technologie te gebruiken krijg je een uniform 3D effect.

Aan de voorkant hebben de we kenmerken gebruikt van de jaren 60 Mustang met de haaien kieuwen, die we hebben vertaald naar 21e eeuws LEDs.

Zowel de voor en achterlampen zijn erg onderscheidend, ‘s avond zul je altijd weten dat er een nieuwe Mustang op je af komt.

10item(s)

 

romanoDe nieuwe Mustang: Het Ontwerp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *